De Sauvignon blanc

De Sauvignon blanc is een populaire druivensoort die wereldberoemd is. Deze druivensoort staat standaard op het menu van elk restaurant, café of bar. De Sauvignon Blanc is namelijk heerlijk fris en wordt gekenmerkt door zijn fruitige smaak en frisse zuren.

Bekijk al onze Sauvignon blanc of overige witte wijnen

Over de Sauvignon blanc

De Sauvignon Blanc en de Chardonnay zijn de twee bekendste witte druivensoorten. De Sauvignon Blanc is in vergelijking met de Chardonnay echter droger van smaak. De Sauvignon Blanc wordt beplant in een niet te warm klimaat. Dit is nodig om de frisse smaak te behouden. Sinds een aantal jaren wordt de Sauvignon Blanc ook in het wat koudere Duitsland beplant. Toch zie je veel Sauvignon Blanc uit de warme Nieuwe Wereld-landen, dit komt omdat ze in de befaamde ‘Cool Climate’ gebieden staan aangeplant waar de wijngaarden op hoogte liggen en de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot zijn.

De wijn smaakt naar:

  • Groene appels
  • kruisbessen
  • (Soms) Ananas
  • Lychee

Serveertemperatuur:

  • De perfecte serveertemperatuur van een Sauvignon blanc is tussen de 6 en 13 graden

De Sauvignon blanc komt vaak uit:

Uit landen als Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Verenigde Staten, Canada, Argentinië en Uruguay

De geschiedenis van de Sauvignon blanc

Sauvignon blanc, waar cabernet sauvignon van afstamt, komt oorspronkelijk uit de Franse Bordeaux streek. Daar kreeg hij de naam sauvignon blanc, van het Franse woord sauvage, wat ‘wild’ betekent. De druif groeit als onkruid door de regio. Toch zagen wijnboeren in de Bordeaux wel het nut in van de druif in combinatie met andere druiven. Want een beetje sauvignon blanc in een sauternes maakt toch het verschil. In de 18e eeuw verspreidde de sauvignon blanc zich met emigranten naar Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

Waar is Sauvignon blanc lekker bij?

Door de kruidige smaak, is een glas sauvignon blanc heerlijk met veel groente, bijvoorbeeld vegetarische gerechten. Door de hoge zuurgraad past deze wijn goed bij zilte gerechten (mosselen) en bij gerechten met een hoge zuurgraad zoals geitenkaas en tomaat