Sangiovese

De Sangiovese

De Sangiovese is een van de beste wijnen die in Italië gemaakt wordt. De uit Emilia-Romagna of Toscane afkomstige blauwe druivensoort heeft verschillende soorten mutaties waardoor er heel verschillende wijnen van worden gemaakt.

Bekijk al onze Sangiovese wijnen of overige rode wijnen

 

Over de Sangiovese

Sangiovese groeit voornamelijk in Italië, ze is zelfs de meest aangeplante blauwe druif! Toscane, Umbrië en Campania zijn de belangrijkste gebieden. Buiten Italië kom je Sangiovese mondjesmaat tegen, maar voornamelijk in Argentinië en Amerika.

De wijn smaakt naar:

– De wijn heeft een fruitige smaak

– Hoge zuurgraad en tenninegehalte

Serveertemperatuur:

– +-18 graden

De Sangiovese komt vaak uit:

Uit landen en staten als Californië, Argentinië, Zwitserland, Malta, Turkijke en natuurlijk Italië.

De geschiedenis van de Sangiovese

Dit ras wordt voor het eerst genoemd rond 1600 in een verhandeling van Giovanni Vettorio Soderini over wijnbouw in Toscane en wel onder het synoniem Sangiogheto. De naam komt vermoedelijk van sanguis Jovis ofwel bloed van Jupiter, een door de monniken van Santacangelo di Romagna toevallig gegeven naam toen een bezoeker vroeg hoe deze druif heette, die zij tot dan toe simpelweg vino hadden genoemd.

Tot voor kort werd aangenomen dat Toscane de oorsprong van dit ras was, maar in 2004 werd door DNA aangetoond dat de Sangiovese een kruising is tussen de Ciliegiolo en de Calabrese di Montenuovo. De eerste wekte geen verbazing, want is immers een Toscaanse variëteit, maar de grote verrassing is de tweede. Slechts een klein aantal soorten wijnranken zijn bekend van deze redelijk obscure druif, die is ontstaan op een heuvel ten westen van Napels, die de naam Montenuovo draagt. Deze heuvel is relatief jong en werd in één nacht gevormd door een vulkanische uitbarsting in 1538.

Waar is Sangiovese lekker bij?

Doordat de Sangiovese pas laat rijpt heeft de wijn een hoge zuurgraat. Dit zorgt ervoor dat de wijn perfect past bij kruidige gerechten, stevige kaas en heerlijke verschillende gedroogde soorten worst. Ook staat de Sangiovese bekend om in combinatie te drinken bij een tomatensalade.