Winkelwagen  

Zenato Ripassa della Valpolicella

Zenato Ripassa della Valpolicella, Zenato heeft de (a) van ripass(o)a laten vastleggen als verwijzing naar het vlaggeschip van de streek, de Amarone. Men bedacht dit concept toen door de grote vraag naar Amarone de prijzen van deze wijn de pan uit rezen. 

Zenato Ripassa della Valpolicella, hoe maken ze het?

Voor Ripassa gebruikt men een deel van de Amaronemost en een deel vers geoogste 'gewone' Valpolicella, dit laat men dan samen opnieuw vergisten waarna de wijn nog 18 tot 24 maanden op houten vaten verder rijpt. De wijn is een blend van Corvina Veronese, Rondinella en Molinari, aangevuld met autochtone druivenrassen.

Een verbluffend lekker glas!

BeschikbaarheidOp voorraad
SKU
5338
Waardering:
100% of 100
€ 13,99

Zenato Ripasso: het bedrijf

Het bedrijf Azienda Agricola Zenato is gelegen in San Benedetto aan het Gardameer, in de provincie Veneto. Dit gebied is naar volume het grootste productiegebied van DOC wijnen in Italië. Het bedrijf wordt geleid door oprichter Sergio Zenato's zoon Alberto en dochter Nadia. Het betreft hier dus nog een echt familiebedrijf! De kwaliteit van de wijnen is zo hoog, dat Zenato wordt overladen met medailles en fantastische recensies, wat er toe leidt dat het sympathieke familiebedrijf inmiddels wereldberoemd is.

Zo kwam de familie enige jaren geleden met de Ripassa. Zenato heeft de (a) van ripass(o)a laten vastleggen als verwijzing naar het vlaggeschip van de streek, de Amarone. Men bedacht dit concept toen door de grote vraag naar Amarone de prijzen van deze wijn de pan uit rezen. Amarone krijgt zijn enorme concentratie door de druiven te laten indrogen. Voor Ripassa gebruikt men een deel van deze most en een deel vers geoogste 'gewone' Valpolicella, dit laat men dan samen opnieuw vergisten waarna de wijn nog 18 tot 24 maanden op houten vaten verder rijpt. De wijn is een blend van Corvina Veronese, Rondinella en Molinari, aangevuld met autochtone druivenrassen. Een verbluffend lekker glas!

Zenato Ripassa Valpolicella is een volle, krachtige robijnrode wijn met geuren van rijpe kersen. Intens, zeer verfijnd en krachtig boeket. Grootse wijn met een fraaie finale! Zenato Ripassa Valpolicella wordt in de streek Veneto geproduceerd en bestaat uit 85% Corvina Veronese, 10% Rondinella en 5% Oseleta. 

Zenato Ripasso: de geschiedenis

Zenato Ripasso delle Valpolicella is dus een rode Italiaanse wijn met een verhaal.
Vroeger waren er twee Valpolicella wijnen, de basis Valpolicella en de Amarone. De Zenato Ripasso della Valpolicella, hiervoor laat de wijnmaker een basis Valpolicella voor een tweede keer vergisten met de most (schillen, pitten en stelen) van de Amarone. Hierdoor krijgt deze wijn een extra fruit boost en gaat iets in alcohol omhoog. Deze tweede passage (ripasso) over de most geeft de naam aan de wijn.

Zenato Ripasso: 18 maanden houtrijping

Deze Ripasso krijgt ca. 18 maanden op houtrijping mee.  De wij is echt teveel om van te genieten. De Zenato Ripassa is dik met sappig fruit, bittere chocolade, vanille, blauwe pruim, rode bes, zoethout, laurier.

Ripassa Valpolicella is een heerlijke rode wijn voor op de bank bij guur weer, hertenbiefstuk, dikke entrecote, stevige stoofpotten met paddenstoelen en bij een lekkere peccorino.

Het beste gedeelte van de oogst wordt ingedroogd tot krenten. Deze krenten bevatten een hoge concentratie fruit en suiker. De krenten worden gevinificeerd waarbij de suikers worden omgezet in alcohol. Door het hoge suiker gehalte ten opzichte van het verminderde vocht in de druif worden er op natuurlijke wijze zeer hoge alcoholpercentages bereikt, minimaal 14% maar vaak 16-17,5% alcohol.

De wijn moet minimaal twee jaar rijpen op hout en meestal rijpen ze dan nog drie jaar op de fles waarna de wijn na vijf jaar op de markt wordt gebracht. Deze power gecombineerd met de prijs heeft ertoe geleid dat de wijnmakers het gat tussen de relatief eenvoudige Valpolicella en de dure Amarone hebben opgevuld met een makkelijker drinkbaar en betaalbaarder alternatief, de Ripassa delle Valpolicella.

Meer informatie
Smaakprofiel Brut
Manufacturer Zenato
Wijnhuis Chateau Tour Baladoz
Druifsoort Corvina, Molinara, Rondinella
Land Italië
Streek Ripassa, Valpolicella, Veneto
Schrijf uw eigen review
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reviews schrijven. Log in of maak alstublieft een account aan. inloggen of maak een account aan