Winkelwagen  

Pinot Blanc

Pinot Blanc - Drankgenot

Een van de lekkerste witte wijnsoort van het moment is de Pinot Blanc. De pinot blanc is natuurlijk familie van de pinot gris, maar hij doet ook veel mensen denken aan een chardonnay. De wijn bevat aroma’s van lychees en de overheerlijke appel. Hierdoor krijgt hij een lekker fris en fruitig karakter heeft. Wat betreft wijn en spijs is de pinot blanc een toppertje! Hij past namelijk uitstekend bij gerechten met ei en dat kunnen niet veel wijnen zeggen! Daarnaast is de wijn ook nog eens een ware kameleon omdat hij z’n smaak aan vele gerechten aanpast. 

Bekijk al onze Pinot Blanc wijnen of overige witte wijnenFles Pinot Blanc - Drankgenot

Over de Pinot Blanc

De Elzas wordt veel geassocieerd met de pinot blanc. Maar deze druif komt oorspronkelijk toch écht uit de Bourgogne. Het is daarom ook toegestaan om deze druif in Grand Cru Wijngaarden te laten groeien. Buiten Frankrijk wordt de pinot blanc verbouwd in Noord-Oost Italië, onder de naam 'pinot bianco'.
In Oostenrijk en Duitsland staat de druif bekend als ‘Weißburgunder’, ofwel witte Bourgondiër. Buiten Europa wordt de pinot blanc druif verbouwd in de landen: Verenigde Staten, Canada, Argentinië en Uruguay.  

De druif heeft in elk gebied waar hij wordt verbouwd een andere smaak en uiterlijk. Maar toch is deze speciale druif altijd perfect om te verwerken in een blend voor mousserende wijn. Zo is de druif ook toegestaan in champagne blends. Daarnaast wordt de pinot blanc vaak gemengd met Pinot Noir, Chardonnay en pinot meunier.

De wijn smaakt naar:

Qua smaak is de pinot blanc een echte topper! Qua karakter doet de druif denken aan de chardonnay, maar dan iets frisser, lichter en fruitiger. Met overheerlijker aroma’s van appel en lychees. Deze wijn kent lichte milde zuren en heeft een zéér toegankelijke smaak.

De Pinot Blanc komt vaak uit:

Uit landen als Noord-Oost Italië, Oostenrijk, Duitsland, Verenigde Staten, Canada, Argentinië, Uruguay en natuurlijk Frankrijk.

 


De geschiedenis van de Pinot Blanc

De pinot blanc is een aan de pinot noir en pinot gris verwante druif (cépage). Deze wijn wordt in zijn geheel of grotendeels van deze druif gemaakt. Deze druivensoort noemt met in Duitsland en Oostenrijk Weißburgunder. De pinot blanc wordt in de Champagnestreek ook wel de "Blanc vrai" wordt genoemd. Maar het is ongebruikelijk dat de wijn bij de productie van de champagne wordt gebruikt. De druif is redelijk goed bestand tegen plantenziekten en nachtvorst.

Waar is Pinot Blanc lekker bij?

Het meest bijzondere van deze wijn is, dat hij zich als het ware aanpast aan het gerecht. Dus als je veel verschillende smaken serveert, zit je met de pinot blanc altijd goed. 
De ideale aperatiefwijn, dat is de Pinot blanc. Maar het is ook de perfecte keuze bij gerechten waarin veel ei is verwerkt, bijvoorbeeld bij de streekspecialist van de Elzas de quiche lorraine. 

Gerelateerde producten