De Merlot

Merlot is een van de meest bekendste en populairste rode druivensoorten ter wereld. De naam komt van het woord merle, wat Frans is voor merel. De Merlot staat bekend als een rijp, romig, zacht maar vooral als een elegante wijn. Een merlot is perfect voor bij een simpel of uitgebreide avondmaaltijd.

 

Bekijk al onze Merlot wijnen of overige rode wijnen

 

Over de Merlot

Merlot wijn heeft een zachte smaak met een laag zuurgehalte en de fruitige aroma’s vijgen, kersen, bessen, bramen en soms een vleugje cacao. Hoe kouder het klimaat, hoe frisser de wijn. Een Merlot uit een warmer klimaat smaakt juist iets romiger.

 

De wijn smaakt naar:

  • Fruit: framboos, donkere kersen, pruimen
  • Mineralen, ceder, tabak
  • Vanille, kruidnagel, mokka

 

De Merlot komt vaak uit:

Uit landen als Frankrijk, Italië, Verenigde Staten, Australië en Chili.

Andere namen waaronder de Merlot ook bekend is:

Marlot, Matelot, Meral, Maillot, Meran, Meram, Merak, Merana, Meramme, Merakan, Méracq, Melot, Merbau en Meilot.

De geschiedenis van de Merlot druif

Zowel de Merlot als Cabernet Sauvignon stammen van de Cabernet Franc af. Merlot is een blauwe druivensoort. De merlot druif werd in de 17e eeuw beschouwd als een minderwaardige druif die zelf geen persoonlijkheid had. Toch verschillen ze behoorlijk qua smaak.

In de Franse regio’s de Médoc en Pessac-Léognan/Graves werd de merlot druif slechts gebruikt om de scherpe kantjes van cabernet af te halen. Pas veel later begon men de druif op waarde te schatten en verscheen de merlotwijn met een verrassende, volle, rijpe, weelderige smaakstructuur. Naarmate de tijd verstreek werde de merlot druif ook in andere Franse gebieden aangeplant, waaronder de Saint-Émilion en Pomerol.

Waar is Merlot lekker bij?

Het is een wijn dat goed te combineren is met een breed scala aan gerechten. Door geringe tannines overheerst niet de droge smaak van rode wijn. Het vult juist de smaak aan van diverse vleesgerechten zoals steaks.

De enige voedingsmiddelen die niet goed samen gaan zijn zeer delicate gerechten zoals sushi, schaaldieren, gerechten met veel suiker, zuurachtige desserts of citrusgerechten.

.