Winkelwagen  

Grüner Veltliner

Grüner Veltliner - Drankgenot

Wat een heerlijke Oostenrijkse wijnsoort, de Grüner Veltliner! Net zoals Straus, Mozart, Schubert hoort de grüner veltliner bij Oostenrijk. Maar liefst 32% van de wijngaarden is met deze witte druif beplant. Wil je meer weten over de wijn en druif? Lees dan verder! 


Oorsprong van de Grüner Veltliner

De grüner veltliner hoort bij Oostenrijk. Hoewel hij op meer plaatsen in Oost-Europa voorkomt en er op kleine schaal in Nieuw-Zeeland mee wordt geëxperimenteerd. 1 van de 3 wijnstokken daar is grüner veltliner. De druif komt het meest voor in het gebied ten noorden van Wenen, Niederösterreich.  Uit het Weinviertel komen de droge, frisfruitige Grüner Veltliners met duidelijke peperaroma’s. Uit Wachau komen onder andere de krachtiger soorten met minerale aroma’s.  

Bekijk al onze Grüner Veltliner wijnen


Fles Grüner Veltliner - Drankgenot

Over de Grüner Veltliner

Een goede grüner veltlineroogst betekent: rijpe, suikerrijke druiven met flinke, zachte zuren.

‘De groene uit Veltlin’ is sterk en levert van nature veel druiven. De grüner veltliner groeit in een compacte, langwerpige tros en heeft bladeren met diepe inkepingen. Te veel druiven geven karakterloze, laffe wijnen, maar wie de groei beperkt, oogst druiven met bijzondere kwaliteiten.

Een van de kenmerken van de grüner is dat hij laat rijpt. Doorgaans hebben laatrijpende druiven een warme herfst nodig om zich volledig te ontwikkelen. Het nadeel van het lange groeiseizoen is dat de zuren sterk afnemen. Dit gebeurt bij veel druivenrassen, maar niet bij de grüner veltliner. En dat maakt de wijn zo uniek. Typisch Grüner Veltliner Hoewel er lekkere, op vat gelagerde Grüner Veltliners bestaan, is de druif in het algemeen beter af zonder rijping op nieuw eikenhout. Hout geeft te veel smaak af waardoor de delicate aroma’s en structuur van de druif niet meer goed tot hun recht komen. Zonder rijping op nieuw eikenhout kan hij zijn terroir beter tonen.

De grüner veltliner smaakt naar:

Grüner Veltliners zijn meestal droog en verfrissend. Er zijn Grüner Veltiners met sappige aroma’s van wit fruit als appel en peer. Andere hebben juist het weelderige van meer exotische vruchten, zoals ananas en nectarine. Kenmerk van veel Grüner Veltliners is het kruidige toontje van versgemalen peper. Opvallend zijn de verfrissende maar tegelijkertijd zachte zuren. Zij geven de wijn pit en spanning.

De Grüner Veltliner komt vaak uit:

Oost-Europa, op kleine schaal in Nieuw-Zeeland maar vooral uit Oostenrijk


Andere namen waaronder de Grüner Veltliner ook bekend is:

Koosnaam Grüner Veltliner is de trots van Oostenrijk. Engelstaligen kunnen de naam niet goed uitspreken en noemen hem liefkozend Gru-Ve, groovy, wat ‘gaaf’ en ‘geweldig’ betekent.

 

Smaak

Grüner Veltliners zijn over het algemeen droog en verfrissend. Er zijn Grüner Veltiners met sappige aroma’s van wit fruit als appel en peer. Andere hebben juist het weelderige van meer exotische vruchten, zoals ananas en nectarine. De echte kenmerken van veel Grüner Veltliners is het kruidige toontje van versgemalen peper. Opvallend zijn de verfrissende maar tegelijkertijd zachte zuren, zij geven de wijn pit en spanning.

Waar is Grüner Veltliner lekker bij?

De Grüner Veltliner is vaak de lieveling van vele sommeliers. Dit komt door de volle smaak met zachte zuren. Deze wijn past namelijk bij gerechten waar geen andere wijn bij te vinden is. In Oostenrijk zelf presenteren ze hun über wijn graag bij de Wienerschnitzel. Echt verukkelijk. Ook zijn er verschillende andere mogelijkheden. Een heerlijke droge, Grüner Veltliner is ook de perfecte wijn van gewokte groene groenten, paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten.Gerelateerde producten