De Chardonnay

Een van de meest beroemde witte wijnsoort van het moment, de Chardonnay. Hij is niet alleen geliefd onder de drinker maar ook onder de maker, dit komt omdat de chardonnay druiven praktisch overal groeien. Met zijn volle en zachte smaak is de chardonnay wijn een heerlijke wijn om te drinken.

Bekijk al onze Chardonnay wijnen of overige witte wijnen

Over de Chardonnay

De wijn van deze druif is zeer geschikt voor rijping op hout en geeft algemeen een volle wijn met een stevig herkenbaar bouquet. Wijn met deze zogenaamde ‘houtopvoeding’ krijgt vanilletonen in haar smaak. Zuivere wijn van de chardonnay-druif wordt in veel landen als “chardonnay” verkocht terwijl er minder wordt gelet op waar hij vandaan komt.

De wijn smaakt naar:

  • Volle en zachte witte wijn
  • Zonder houtrijping smaakt vaak fris en fruitig met aroma’s van perzik en citrus
  • Met houtrijping zijn voller, romiger en kruidiger van smaak

Serveertemperatuur:

  • Houtgerijpt: 12 graden (= 1,5 uur in de koelkast)
  • Niet op hout gerijpt: 9 graden (= 3 uur in de koelkast)

De Chardonnay komt vaak uit:

Uit landen en staten als Californië, Australië, Zuid-Afrika en Chili en natuurlijk Frankrijk.

De geschiedenis van de Chardonnay

Zoals zo veel oude druivenrassen is ook de witte Chardonnay afkomstig uit voor-Azië. Met de uitbreiding van de wijncultuur kwam het ras naar Frankrijk en vond daar vooral in de Bourgogne een thuis. Een plaatsje bij Tournus met de naam Chardonnay heeft er misschien zijn naam aan gegeven. In de Bourgogne hebben de kloosters zich beziggehouden met de verbreiding en veredeling ervan. Sinds eeuwen staat de Chardonnay voor grote witte Bourgogne. Ook in de Champagne speelt hij een essentiële rol. In Duitsland volgde officiële toelating in 1991. Omdat voordien enkele bedrijven al plantgoed uit Frankrijk betrokken, zijn enkele Duitse Chardonnay-wijngaarden wezenlijk ouder. De zeer bekende Chardonnay wijn in Frankrijk heet Chablis, terwijl veel mensen denken dat de Chablis een druivensoort is.

Waar is Chardonnay lekker bij?

Wanneer je een Chardonnay zoekt voor bij het eten, zul je zelf eerder denken: Waar is Chardonnay lekker bij? Door de verschillende smaken en texturen van een Chardonnay is er geen gebrek om er een te vinden die past verschillende maaltijden. Een lichte chardonnaywijn als Chablis past door zijn frisse zuren en slanke stijl goed bij schaal- en schelpdieren en salades.

Bij een mollige, ronde chardonnay als Mâcon Villages doen vis en gevogelte met een lichte, romige saus het prima. Een rijke, rijpe chardonnay met aroma’s van exotisch fruit is een aanrader bij gebraden kalkoen en bij Indiase curry’s. Houtgerijpte chardonnay matcht mooi met gerookte producten als makreel, kip en eendenborst of een stevig winters stoofpotje.