Bekendste witte wijnen en witte druiven

Bekendste witte wijnen en witte druiven

Witte wijn is een enorm populaire wijnsoort die overal ter wereld genuttigd wordt, en wordt gemaakt van het sap van de druif. Het wordt gemaakt van zowel witte als blauwe druiven, en wordt over het algemeen gekoeld gedronken. De drank is er in vele soorten en maten, waarbij het bekendste onderscheid bestaat uit ‘droog’ tegenover ‘zoet’. Een droge witte wijn bevat minder suiker en is daarom ook minder zoet. De twee bekendste droge witte wijnsoorten zijn de Chardonnay en Sauvignon Blanc. Chardonnay is wat voller, terwijl Sauvignon Blanc wat zuurder is. Veel mensen hebben daarom ook een specifieke voorkeur voor één van de twee. Drankgenot beschikt echter ook over een ruim aanbod aan andere typen witte wijnen die je ongetwijfeld gaan verrassen!

Bekijk al onze Witte wijnen

De bekendste witte wijnen en druiven – Een overzicht

Aangezien witte wijn zo populair is, zijn er ook enorm veel types en druivenrassen, die allemaal net weer anders zijn. Zo hebben ze allemaal hun eigen identiteit en smaak. Het kan daarom wel eens lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Daarom geven we je hieronder een handig overzicht van de belangrijkste wijn- en druifsoorten, zodat je toch een overzicht hebt!

 

 

Chardonnay:

Een van de meest beroemde witte wijnsoort van het moment: de Chardonnay. Hij is niet alleen geliefd onder de drinker maar ook onder de maker, dit komt omdat de Chardonnay druiven praktisch overal groeien. Met zijn volle en zachte smaak is de chardonnay wijn een heerlijke wijn om te drinken. De volle en zachte smaak komt met name van de houtrijping. en lichte chardonnaywijn als Chablis past door zijn frisse zuren en slanke stijl goed bij schaal- en schelpdieren en salades. Bij een mollige, ronde chardonnay als Mâcon Villages doen vis en gevogelte met een lichte, romige saus het prima. Een rijke, rijpe chardonnay met aroma’s van exotisch fruit is een aanrader bij gebraden kalkoen en bij Indiase curry’s. Kortom: Met een Chardonnay kun je eigenlijk alle kanten op!

Grüner Veltliner:

Wat een heerlijke Oostenrijkse wijnsoort, de Grüner Veltliner! De Grüner Veltliner hoort bij Oostenrijk. Grüner Veltliners zijn meestal droog en verfrissend. Ze hebben zachte en fruitige aroma’s van appel en peer. Er zijn echter ook Grüner Veltiners met eotischere smaken, zoals de ananas en nectarine. Kenmerk van veel Grüner Veltliners is het kruidige toontje van versgemalen peper. Opvallend zijn de verfrissende maar tegelijkertijd zachte zuren. Zij geven de wijn pit en spanning. Deze wijn past bij gerechten waar geen andere wijn bij te vinden is. In Oostenrijk zelf presenteren ze het bijvoorbeeld bij de Wienerschnitzel. Ook zijn er verschillende andere mogelijkheden. Een heerlijke droge, Grüner Veltliner is ook de perfecte wijn van gewokte groene groenten, paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten.

Pinot Grigio:

De Pinot Grigio is een Italiaanse druivensoort die in Frankrijk bekend staat als de pinot gris. Pinot Grigio wijn kan zowel zoet als droog zijn, waarbij dit samenhangt met het land van herkomst. Van nature heeft de druif de nodige suikers, waardoor de wijn zeker wat zoeter van smaak kan zijn. Het klimaat, maar ook het gebied en de productiemethoden zijn uiteindelijk samen van invloed op het karakter van de wijn. Door het relatief lichte karakter van de pinot grigio is deze wijn uitstekend te serveren bij lichte maaltijden en borrelhapjes. Denk aan gedroogde ham, pasta’s, geitenkaas, salades en niet al te pittige gerechten uit de Aziatische keuken. Ook bij sushi is dit het proberen waard.

Pinot Blanc:

Een van de bekendste witte wijnsoorten is de Pinot Blanc. Het is familie van de hierboven beschreven Pinot Gris, maar hij heeft ook zeker wat weg van de Chardonnay. De wijn bevat aroma’s van lychees en de overheerlijke appel. Hierdoor krijgt hij een lekker fris en fruitig karakter. De Pinot Black past uitstekend bij gerechten met ei en dat kunnen niet veel wijnen zeggen! Daarnaast is de wijn ook nog eens een ware kameleon omdat hij z’n smaak aan vele gerechten aanpast. Bij een mollige, ronde Pinot Blanc als Mâcon Villages doen vis en gevogelte met een lichte, romige saus het prima. Een rijke, rijpe Pinot Blanc met aroma’s van exotisch fruit is een aanrader bij gebraden kalkoen en bij Indiase curry’s. Houtgerijpte Pinot Blanc matcht mooi met gerookte producten als makreel, kip en eendenborst of een stevig winters stoofpotje.

Sauvignon Blanc:

De Sauvignon Blanc is een populaire druivensoort die wereldberoemd is. Deze druivensoort staat standaard op het menu van elk restaurant, café of bar. De Sauvignon Blanc is namelijk heerlijk fris en wordt gekenmerkt door zijn fruitige smaak en frisse zuren. De Sauvignon Blanc en de Chardonnay zijn de twee bekendste witte druivensoorten. De Sauvignon Blanc is in vergelijking met de Chardonnay echter droger van smaak. De Sauvignon Blanc wordt beplant in een niet te warm klimaat. Dit is nodig om de frisse smaak te behouden. Door de kruidige smaak, is een glas Sauvignon Blanc heerlijk met veel groente, bijvoorbeeld vegetarische gerechten. Door de hoge zuurgraad past deze wijn goed bij zilte gerechten (mosselen) en bij frisse gerechten met een hoge zuurgraad zoals geitenkaas en tomaat.

Viognier:

De Viognier is een aromatische wijn met veel karakteristieke fruit tonen, zoals abrikozen en perziken. Het palet toont een combinatie van florale tonen van acacia bloemen, lelies en lavendel en hints van verse bananen. Vanwege het aromatische en fruitvolle karakter zijn Viognier-wijnen zeer geschikt om te combineren met gekruide gerechten zoals uit de Thaise en Vietnamese keuken. De subtiele bloemengeuren en de afwezigheid van eikenlagering zou het de sake bij de sushi kunnen vervangen. Eveneens kan de wijn goed samengaan met open Franse kazen. Met andere woorden: de Viognier levert een behoorlijk neutrale wijn die zich op fles goed ontwikkelt en bij veel gerechten laat aansluiten